#SURFSPOT biedt laptops aan die NIET geschikt zijn voor het onderwijs.

surfspot

UPDATE:27-11-2015

Goed nieuws!: Inmiddels heeft SURFSPOT zijn aanbod aangepast en zijn er alleen nog maar laptops met een 5 GHz wlan-kaart te vinden in de shop.

ORIGINEEL BERICHT:

SURFspot,

Naar aanleiding van een blog op SURFspot :”Ohhh nee! Ik heb een nieuwe laptop nodig…”  heb ik een reactie geplaatst.

Ik ben van mening dat #SURFspot de studenten en medewerkers verkeerd informeren.  Het gebruik van een 2,4 GHz wlan-kaart in een onderwijs omgeving, waar bijvoorbeeld veel mensen bij elkaar komen in collegezalen, is niet meer van deze tijd! Jullie zouden deze laptops helemaal niet aan moeten bieden.  (Ook niet voor het basisonderwijs, kinderen worden namelijk groot en kunnen deze laptops goed gebruiken in het vervolgonderwijs.) Daarnaast weet ik vrij zeker dat alle Universiteiten, Hogescholen en ROC’s  inmiddels ook 5 GHz aanbieden (samen met eduroam).

Het verschil tussen een goede of slechte wlan-kaart is vaak niet meer dan 10 euro(inkoop). Als studenten achteraf een verkeerde (ingebouwde) wlan-kaart hebben aangeschaft, samen met een gloed nieuwe laptop, dan heb je als SURFspot (onderdeel van SURF) iets uit te leggen!

De webwinkel SURFspot is een initiatief van onder meer de not-for-profit organisatie SURFmarket. SURFmarket maakt deel uit van SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek.

Over SURF

SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Dankzij SURF beschikken studenten, docenten en wetenschappers in Nederland over de best mogelijke internet- en ICT-voorzieningen.
>> Lees meer over SURF

 De SURF-organisatie
De SURF-organisatie bestaat uit de SURF-holding en 3 werkmaatschappijen: SURFnet, SURFmarket en SURFsara. De holdingorganisatie houdt zich bezig met bestuurlijke afstemming en stimuleren (of bevorderen) van ICT-vernieuwingen in het hoger onderwijs en onderzoek. De dienstverlening vindt plaats in de werkmaatschappijen van SURF. SURF en NWO zijn samen de grondlegger van het Netherlands eScience Center. Daarnaast is SURF eigenaar van marktpartij Vancis.

 

reactie op het artikel :6 augustus 2015 – 13:41:28

Beste Danique,

Het belangrijkste van een laptop voor het onderwijs ben je vergeten te benoemen : bespaar NIET op je wlan-kaart en zorg dat je gebruik maakt van 802.11ac (5 GHz) De ‘goedkope laptops’ die via SURFspot te bestellen zijn voldoen NIET aan deze standaard!

De laptops ZONDER 5 GHz wlan-kaarten zouden nooit een stempel mogen hebben. ‘Voor en door het onderwijs, In samenwerking met het primair en hoger onderwijs’

Mijn advies : NIET KOPEN
(Zou je mijn advies kunnen doorzetten naar de shopmanager, die daarna hopelijk met Paradigit afstemt welke producten er aangeboden kunnen worden in de webshop.)
ACHTERGROND informatie:

SNELLER INTERNETTEN

Het ligt aan de netwerkkaart in je mobiele apparaat welk draadloos netwerk van de UvA je kunt gebruiken en hieruit vloeit voort hoe snel en beschikbaar het netwerk is.

Sneller internetten via het 5 GHz netwerk

Ben je van plan een laptop of tablet aan te schaffen? Let er dan op dat de netwerkkaart in het apparaat geschikt is voor het 5 GHz netwerk. Dit is het geval wanneer de netwerkkaart het kenmerk 802.11a of 802.11ac heeft. Via het 5 GHz netwerk kun je sneller draadloos internetten.
Schaf een WiFi-USB adapter aan

Ondersteunt jouw apparaat geen 5 GHz, dan kun je een WiFi-USB-adapter aanschaffen. Dit is een USB-stick met een ingebouwde antenne. Hiermee vergroot je het bereik van de antenne in je apparaat, zodat je het 5 GHz netwerk kunt gebruiken.

In het algemeen geldt: hoe meer antennes jouw apparaat heeft, hoe sneller je internet werkt.

Verschillende netwerkkaarten

802.11a: hiermee kun je het 5 GHz netwerk gebruiken
802.11b/g: hiermee kun je het 2.4 GHz netwerk gebruiken

802.11n: kijk welke variant je hebt; kun je alleen met eduroam verbinden, dan heb je waarschijnlijk 2.4 GHz, kun je met zowel het uva-netwerk als met eduroam verbinden dan heb je een 5 GHz netwerkkaart

Het 2.4 GHz netwerk

De 2.4 GHz band (802.11b/g/n) wordt over het algemeen het meest gebruikt voor draadloos internet. Veel draadloze apparaten zenden gegevens via deze frequentie. Voorbeelden van apparaten die de 2.4 GHz band gebruiken, zijn inbraakalarmen, magnetrons, koptelefoons en draadloze netwerkzenders.

De kanalen binnen deze 2.4 GHz band zijn beperkt. Zie het als een soort snelweg met vier rijbanen: deze vier rijbanen kunnen niet uitgebreid worden. Gebruik je het 2.4 GHz netwerk, dan kan de verbinding instabiel zijn of wegvallen op locaties waar het erg druk is of waar stoorzenders zijn.

Het 5 GHz netwerk

De 5 GHz band (a-band) heeft meer kanalen (19) dan de 2.4 GHz band (4). Er zijn minder apparaten die deze band gebruiken, waardoor er ook minder stoorzenders zijn en dit netwerk stabieler en sneller is dan de 2.4 GHz band.

Voor het 5 GHz netwerk moet je een geschikte netwerkkaart hebben; een 802.11a, een 802.11ac of een 802.11n (deze is er in twee varianten; 2.4 GHz en 5 GHz, kies altijd voor 5 GHz).Een 802.11g kaart is altijd 2,4 GHz.

reactie : Danique 12 oktober 2015 – 15:11:01

Beste Gertjan,

Dank je wel voor je reactie. We proberen altijd voor ieder budget een laptop beschikbaar te hebben. Het is belangrijk dat studenten ook zelf navraag doen bij hun onderwijsinstelling wat de eisen zijn om op het netwerk te kunnen komen. Dit verschilt namelijk per universiteit of hogeschool. We bieden laptops aan die ook voor ouders van leerlingen in het basisonderwijs geschikt zijn, deze hebben ook weer hele andere eisen. Dank je in ieder geval voor deze input!

Zoals jullie wellicht begrijpen ben ik het dus niet eens met de reactie van SURFspot en een gewaarschuwde student of medewerker telt voor twee…..

bron: http://blog.surfspot.nl/ohhh-nee-ik-heb-een-nieuwe-laptop-nodig/

Geef een reactie