Rijk, provincies en gemeenten sluiten aan bij govroam

govroam300x54

Doorbraak voor overheidsbrede samenwerking rond wifi-toegang

Het ministerie van OCW, het ministerie van EZ, de Belastingdienst, Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland, stichting ICTU en stichting Geonovum hebben besloten deel te nemen aan govroam. De gemeenten Den Haag, Arnhem, Deventer, Heerlen, Rheden en Tilburg deden al mee aan het project. De keuze van zowel Rijk, provincies als gemeenten voor govroam betekent een doorbraak van dit initiatief. Zo maakt slimme ICT het binnen de hele overheid gemakkelijker om samen te werken.

Over govroam

govroam ondersteunt samenwerking tussen overheidsorganisaties door een slimme oplossing te bieden voor het delen van internettoegang. Het is een authenticatie- en autorisatie-oplossing die gebruik maakt van bestaande toegangsnetwerken (zoals WiFi). Het biedt medewerkers toegang tot internet in de eigen organisatie én bij alle andere deelnemende overheidsorganisaties. Na één keer inloggen, kan een medewerker overal online.

Authenticatie via eigen organisatie

govroam werkt met de inloggegevens van de eigen instelling. Wanneer een medewerker zijn laptop opent, worden zijn gebruikersnaam en wachtwoord automatisch gecontroleerd door zijn eigen organisatie. Daarna heeft hij (draadloos) toegang tot het internet, bij elke deelnemende organisatie. En afhankelijk van zijn rechten, krijgt hij ook toegang tot het lokale netwerk of delen daarvan.

Veiliger en goedkoper

govroam maakt het delen van toegangsnetwerken veiliger. Het maakt gebruik van de nieuwste beveiligingsstandaarden. Er is precies bekend wie toegang wordt verleend. Bovendien bespaart govroam de organisaties tijd en geld. Voor bezoekers hoeven geen aparte accounts aangemaakt te worden. En elke organisatie bepaalt zelf wie welke toegangsrechten krijgt. Daarmee is govroam niet alleen een goede oplossing voor bezoekers, maar óók voor de eigen medewerkers. Het biedt één omgeving voor toegangsbeheer; die is veilig en laagdrempelig, en maakt samenwerking mogelijk.

Bewezen concept en technologie

govroam is een initiatief ván en vóór de overheid. Het is gebaseerd op een vergelijkbare samenwerking in het onderwijs; genaamd eduroam®. eduroam werd ontwikkeld door SURFnet en heeft inmiddels wereldwijd 20 miljoen gebruikers. SURFnet werkt actief mee aan govroam. Gemeente Deventer nam het voortouw om dit concept te ‘vertalen’ naar de overheid, ondersteund door de adviesbureau Envolve en Stratix Consulting. 

Bron : http://govroam.nl/

Geef een reactie