Beveilig je laptop tegen diefstal en gebruik VirtuaLock

VirtuaLock is een softwareoplossing die diefstal van laptops detecteert. Op het moment dat er een diefstalpoging wordt gedaan, gaat op uw laptop een luid alarm af. Op uw mobiele telefoon ontvangt u direct een waarschuwingsbericht. Bovendien ontvangen collega’s of medestudenten een melding op hun scherm dat er een laptop in de buurt wordt gestolen (bereik ongeveer 50 meter).

Hoe werkt het?

Zodra de computer wordt gelocked, bijvoorbeeld door de screensaver of handmatig door de gebruiker wanneer deze de werkplek verlaat, start de beveiliging. De laptop en alle aangesloten apparatuur, zoals USB sticks, externe harde schijven, netwerkkabel en stroomkabel worden door VirtuaLock in de gaten gehouden. Als er apparatuur wordt losgemaakt, gaat het alarm af. U ontvangt direct een sms-bericht met de waarschuwing*.

Doordat VirtuaLock gebruik maakt van automatische WiFi-lokalisatie via de access points van het draadloos netwerk kan nauwkeurig bepaald worden waar u zich met uw laptop bevindt. Als uw laptop wordt gestolen wordt iedereen binnen een straal van ongeveer 50 meter van uw plek gewaarschuwd met een pop-up.

Het melden van een diefstalpoging via de WiFi lokalisatie werkt op dit moment alleen tussen windows clients of Mac-clients. Onderling werkt deze ‘feature’ nog niet.

Het daadwerkelijk bepalen of er een mede Virtualock gebruiker aanwezig is werkt, tot mijn verbazing, zeer goed! Er wordt daadwerkelijk naar de signaalsterkte gekeken(SNR). Deze informatie wordt via een hash doorgestuurd naar de VirtuaLock ‘cloud’. 

Beveilig je laptop tegen diefstal

Als je laptop wordt gestolen, betekent dit niet alleen dat je een nieuwe laptop moet aanschaffen, maar ook dat je veel data kwijt bent. De beveiligingssoftware VirtuaLock helpt diefstal van laptops voorkomen. VirtuaLock slaat alarm als iemand je laptop probeert mee te nemen.

VirtuaLock

Hoe kom je eraan?

  1. Download VirtuaLock terwijl je binnen het UvA-domein bent (UvAdraadloos of UvAvpn),
  2. installeer VirtuaLock op je laptop of MacBook,
  3. start VirtuaLock en maak een account aan.

Nadat je VirtuaLock geïnstalleerd hebt, kun je het overal gebruiken. Binnen de UvA, maar ook in je studentenhuis en elders. In Delft en Utrecht is de controle extra goed, omdat TU Delft en Universiteit Utrecht VirtuaLock ook aan hun studenten aanbieden. Via VirtuaLock kun je alle nabije gebruikers zien.

Hoe lang kun je het gebruiken?

De UvA betaalt ten minste een jaar lang, tot 1 september 2013, de kosten van VirtuaLock voor alle UvA-studenten. Als de UvA besluit de licentie niet te verlengen, maar je VirtuaLock wel wilt blijven gebruiken, schaf je VirtuaLock zelf aan via SURFspot.

bron : Universiteitsbibliotheek UvA

Geef een reactie