Geen sprake van lekken inloggegevens #UvA

uva-hva-a4-rgb-300dpiAfgelopen weekend is er in de media en op Folia een bericht over een lek van inloggegevens bij de UvA en HvA gepubliceerd.

Wat is er aan de hand?
Er is geen sprake van het lekken van inloggegevens via de websites van de UvA en HvA.
Een man in the middle attack is binnen de ICT-wereld een bekend gegeven, waarbij iemand een ‘eigen’ draadloos en onbeveiligd netwerk in de lucht brengt en iemand verleidt (bijvoorbeeld via mail of door een vrij toegankelijk draadloos netwerk aan te bieden) om op dat vreemde netwerk in te loggen. Het is dus belangrijk altijd op te passen bij het inloggen op een vreemd netwerk.

Veilig
Studenten en medewerkers kunnen, zoals gebruikelijk, veilig gebruik maken van het bedrade en draadloze netwerk van de UvA en HvA en inloggen op de diverse sites van de UvA en HvA.
Wel het advies alert te zijn:

  • Verbind bij de UvA altijd met het beveiligde draadloze netwerk eduroam of UvA. Maak bij het eerste gebruik van eduroam verbinding via https://wifiportal.uva.nl.
  • Let bij het inloggen op websites van de UvA en HvA goed op het internetadres: staat er een groen slotje en een https verbinding in de internetbrowserbalk?
  • Reageer niet op phishing mails waarin gevraagd wordt om in te loggen op websites met eigen gegevens.

Aanvullende tip :

Mocht je geen gebruik maken van het draadloze netwerk eduroam of uva, bijvoorbeeld in een internet cafe of andere open WiFi-netwerk, maak dan altijd gebruik van UvAvpn. Via UvAVPN krijgt u veilig toegang vanaf een willekeurige internetaansluiting(open netwerk). UvAVPN is voor iedereen met een UvAnetID beschikbaar.

Voor vragen neem contact op met de Servicedesk ICTS via 020 525 2200 of servicedesk-icts@uva.nl.

bron: Gepubliceerd door ICT Services 17 november 2014

UPDATE 27 november 2014:

Inmiddels is er een brief van de directeur gepubliceerd. Deze brief is integraal geplaatst in folia magazine op pagina 32 (FoliaMagazine nr 12.2014).

Persoonlijke mening : Dhr H. Strikkers van Folia heeft de waarheid geweld aangedaan (traditionele journalisten zijn opgeleid om vormen hoor en wederhoor toe te passen of onderzoek te doen; Dit is duidelijk niet gebeurd en het artikel is veel te snel gepubliceerd!)

Reactie directeur ICT Services UvA/HvA : reactie-Bert-V-Folia

Verwante artikelen :

Geef een reactie