Hotspot2.0 + 802.11u = 3G + WIFI!

3G offload via wifi
Met de explosieve groei van nieuwe wifi-gebaseerde devices (zoals iPads, iPhones en Blackberry’s) en de exponentiële groei van dataverkeer over GSM-netwerken, zoeken operators naar mogelijkheden om datatraffic te kunnen “offloaden” via andere hoogwaardige bandwidth technologiën zoals wifi. Het switchen naar een wifi-netwerk geeft echter nog wel eens extra werk doordat handmatige selectie van een hotspot vereist is en de apparatuur ook qua instellingen geoptimaliseerd dient te worden.

Integratie wifi & GSM
In het algemeen wordt het als een evolutionaire mijlpaal gezien dat IEEE 802.11u samen met Hotspot 2.0 technologie het nu mogelijk maakt om een naadloze integratie van 3G-clients te faciliteren. Het gebruik en de integratie van wifi-apparaten binnen GSM-netwerken (cellular networks) is nu mogelijk.

802.11u en Hotspot2.0
De Wifi-alliance heeft de Hotspot2.0 standaard opgesteld op basis van het IEEE 802.11u wifi-protocol. Deze standaard fungeert als een solide basis om effectief netwerkdetectie, netwerkregistratie en netwerktoegang (network discovery, registration & access) automatisch te laten verlopen. “Door deze ontwikkeling is Wifi niet langer het stiefkindje binnen mobiele netwerken”, aldus Steve Martin, vice-president engineering Ruckus Wireless. “Het wordt nu realiteit dat wifi cvolledig complementerend wordt aan mobile networks betreffende critical capacity issues.”

Auto aanlog
Met deze nieuwe technologie wordt het mogelijk dat users net zo eenvoudig aansluiten en authenticeren op het best beschikbare wifi-netwerk zonder tijdrovende handmatige handelingen. Zo wordt het gebruiksgemak net zo groot als bij GSM’s (cell phones) die roamen met nieuwe netwerken, waarbij het mobieltje zelf automatisch een nieuwe netwerk selecteert en toegang realiseert.

Support
Zowel wifi-accesspoints als consumenten electronica als smartphones en tablets zullen aangepast moeten worden om dit systeem te kunnen ondersteunen. Zo zullen hotspots & accesspoints het feit dat ze deze standaard ondersteunen direct moeten broadcasten aan potentiële client devices. Op basis van deze informatie kunnen client devices dan zelf beslissen welk netwerk het beste op hun situatie aansluit en kunnen ze alvast automatisch de noodzakelijke settings configureren.

Voordelen
Onderstaand de voordelen van deze technologie op een rij (in het Engels):
1. Selectively offloading IP traffic that doesn’t need to traverse cellular core networks
2. Improving the end-user experience on Wi-Fi hotspots
A – Automated network selection, authentication and roaming by devices
B – Flexible authentication options to support multiple devices and roaming agreements
C – In-band account provisioning
D – Network type advertisements (private, free public, paid public)
E – Network capability advertisements through the new layer 2 protocols
3. Service advertisement and monetization

Verhoogde inkomsten
In een tijd waar dataverbruik en connectivity hot zijn, is de komst van deze standaards erg interessant. Volgens een rapport van In-Stat Research genaamd “Wi-Fi Hotspots: the Mobile Operator’s 3G Offload Alternative” zullen wereldwijde wifi-hotspots door deze ontwikkeling aanzienlijk hogere inkomsten behalen. Het gebruik zal van 4 miljard connections in 2010 groeien naar 120 miljard in 2015.

Demonstration
In een recente “proof of concept” voor een nationale Amerikaanse operator toonde Ruckus met succes aan dat Hotspot2.0 goed functioneert. The clients konden automatisch een secure link opzetten met verschillende encryptie voor elke gebruiker met WPA2-Enterprise 802.1x authenticatie. Elke mogelijkheid van mac-spoofing word daardoor uitgesloten. Het netwerk kan zo een client authenticeren, terwijl de client het netwerk authenticeert.

Parallel connection
Daarnaast toonde de Hotspot2.0-test aan dat 802.11u clients automatisch kunnen verbinden met een thuis wifi-netwerk en, indien beschikbaar, met een roaming telecom netwerk, zonder user intervention.

Network selection policies
Hoewel Hotspot2.0 nog in ontwikkeling is, wordt verwacht dat hierdoor service providers de mogelijkheid krijgen om automatisch de selectie policies van een nieuw netwerk naar client devices te pushen. In het geval dat een provider geconfronteerd wordt met een nieuwe user, zal het device van de user automatisch weten hoe de nieuwe hotspot gekozen moet worden door de aanwezige informatie.

Snelheid
Deze nieuwe wifi-standaard is dus geen standaard die throughput-gerelateerd is, zoals bij 802.11g en 802.11n, respectievelijk 54Mbps en 300Mbps. Deze standaard is namelijk primair bestemd om extra functionaliteit te leveren mbt het kunnen samenwerken met externe netwerken.

Cisco

Cisco heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de 802.11u standaard. Vanaf 7.2, release die binnenkort uit komt (januari 2012), zal 802.11u ook geïmplementeerd worden.

Bron: artikel website Ruckus Wireless, Terena & Cisco

The Future of Hotspots: Making Wi-Fi as Secure and Easy to Use as Cellular

Hotspot Advancements Signal Wi-Fi Evolution

IEEE 802.11u Overview (Klaas Wieringa, Cisco)

Hotspot 2.0 and the Next Generation Hotspot (CWNP)

 

Geef een reactie