Optimaliseer je Wi-Fi omgeving!

Optimaliseer je Wi-Fi omgeving!

Rogue access points en tethering clients maken vaak gebruik van dezelfde frequenties en/of kanalen. Niet-802.11-apparaten bezetten de gebruikte kanalen.  Hierdoor kunnen de access-points en clients niet optimaal functioneren.

Rogue access-points zijn niet-geautoriseerde draadloze access-points waarvan aanschaf en installatie buiten de ICT om zijn gegaan en waarvoor geen expliciete toestemming is gegeven door ICT. Je kunt rogue acces-points in je panden identificeren en isoleren indien je alternatieven hebt. Daarnaast is het ook van belang dat er huisregels, reglementen of beleid is om de rogue-access-points in je panden te kunnen ‘elimineren’.

Wi-Fi Tethering is het delen van de mobiele internetverbinding van uw toestel (meestal een smartphone) met andere apparaten, zoals een tablet, laptop of computer. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een ‘hotspot’.

Niet-802.11-apparaten zijn: Bluetooth apparaten, magnetrons, bewegingsdetectie, draadloze camera’s, etc. Wanneer deze apparaten aanwezig zijn, kunnen ze een of meer van uw kanalen bezetten, waardoor de signaal-ruisverhouding (SNR) van de draadloze gebruiker wordt verminderd en daardoor een aanzienlijk verlies van bandbreedte veroorzaken.

Het gebruik van tethering, het plaatsen van niet beheerde access-points of aanwezigheid van genoemde storingsapparaten, heeft een negatief effect op het draadloze netwerk.

Met betrekking tot tethering en rogue access-points treden er twee problemen op:

Aan de hand van een voorbeeld maak ik duidelijk wat Adjacent Channel Congestion is:

Je luistert met je vrienden naar een concert. Achter je zit een drummer die helemaal los gaat en tegelijkertijd praten alle mensen in de zaal met elkaar, ieder in een eigen groep. Er komt zoveel geluid binnen dat het moeilijk is jouw gesprek met je vrienden voort te zetten. Wanneer jij luider begint te praten, moet de persoon naast je ook zijn stem verheffen. Je hoort dat er meerdere gesprekken plaatsvinden en je hoort de muziek van de band, maar het is onmogelijk om nog te communiceren. Dit is precies wat er gebeurt met draadloze apparaten die proberen te communiceren in een drukke omgeving.

Alle access-points horen eigenlijk uitsluitend gebruik te maken van kanaal 1,6 of 11 in de 2.4 GHz. Zodra er een andere kanaal in gebruik en/of aanwezig is anders dan 1,6 en 11 zal er ‘Adjacent Channel Congestion‘ plaatsvinden. Dit is wat het voorbeeld duidelijk maakt.

Aan de hand van een voorbeeld maak ik duidelijk wat Co-channel Interference is:

Om congestie van co-kanalen te kunnen begrijpen moeten we ons een denkbeeldig gesprek voorstellen in een klaslokaal. Denk terug aan je schooltijd – de kans is groot dat je van minstens één klas kunt bedenken dat de ene leerling langzamer praat dan de anderen. Alle anderen moeten dan op hun beurt wachten om een vraag te stellen.

Co-channel congestie werkt op een vergelijkbare manier: de prestaties worden gehinderd door de wachttijden. Elk apparaat krijgt de kans om met de bijbehorende Access-Points te praten als het aan de beurt is.

Om bovenstaande problemen binnen je beheerde Wi-Fi domein op te lossen zul je een aantal zaken moeten inregelen:

Om het rogue-access-point van derde partijen uit je beheerde Wi-Fi-omgeving te kunnen verwijderen heb je een alternatief nodig voor deze partijen.Binnen het onderwijs wordt er gebruik gemaakt van Eduroam. Dit is een besloten community waarvan commerciële partijen  geen gebruik mogen maken. (Er is weliswaar een SURFnet derden regeling maar deze is vaak onvoldoende (Zie https://www.surf.nl/surfinternet-een-snelle-betrouwbare-internetverbinding/derden-aansluiten-op-surfnet.) Je bent daarom verplicht om gebruik te maken van een andere (commerciële) internetkoppeling.

Open Wi-Fi kan een oplossing zijn voor tijdelijk internet, mits je daarnaast ook gebruik maakt van een VPN. Voor bedrijven is dit geen oplossing. Je zult naast Eduroam dan ook nog een andere Wi-Fi-oplossing moeten aanbieden. Zolang je deze oplossingen via je eigen Wi-Fi-infrastructuur kan aanbieden heb je geen last van ‘rogue-access-points’.

De ‘tethering-clients’ blijven daarentegen een behoorlijke uitdaging. Deze onwenselijke WiFi-verbindingen kunnen wel tot een minimum beperkt worden als er gebruik wordt gemaakt van MDM / portals waarin deze mogelijkheden worden afgeraden en/of via policies worden afgedwongen/verboden.

Mocht je hulp nodig hebben om zoveel mogelijk rogue access-points en/of andere storingsbronnen te identificeren en/of processen hiervoor in te willen regelen neem dan contact met mij op. Ik ben op korte termijn beschikbaar en kan je Wi-Fi netwerk een enorme boost geven!

Zie ook https://wifision.nl/mijn-aanbod/