Om dekkingsproblemen bij mobiel bellen te verhelpen, investeren instellingen vaak in dure en providerafhankelijke DAS-netwerken. Maar zou zorgeloos mobiel bellen niet geregeld kunnen worden via het datanetwerk van de instelling, zodat geen apart netwerk voor mobiel bellen meer nodig is? SURFnet liet inventariseren wat ervoor nodig is om dit mogelijk te maken.
Problemen bij indoordekking
Veel gebruikers bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen ervaren indoor dekkingsproblematiek voor mobiele communicatie. Het 2G/3G/4G-signaal wordt tegengehouden door de betonnen en metalen constructies van de panden, evenals de gecoate ramen. Ook worden specifieke ruimtes voor onderzoek of medische doeleinden bewust vrijgehouden van interferentie.
DAS-netwerk: kostbare en providerafhankelijke oplossing
Om een betere mobiele dekking inpandig te realiseren wordt door de instellingen vaak geïnvesteerd in zogenaamde DAS-netwerken, waarbij het signaal van de mobiele provider via speciale bekabeling en zenders in de gebouwen op maat wordt doorgezet. Dit is een kostbare investering die vaak ook nog providerafhankelijk is.
Instellingen willen daarom niet graag investeren in een dergelijk inpandig mobiel netwerk. Sterker nog: vaak hebben zij al uitstekende wifi-netwerken ingericht.
Waarom wordt hier dan toch nog over nagedacht? Er zijn volgens mij twee redenen:
- Studenten, medewerkers en studenten moeten inpandig mobiel kunnen bellen zoals ze gewend zijn, met hun eigen mobiele telefonie en abonnement
- Een back-upnetwerk is gewenst of noodzakelijk voor het geval dat het wifi-netwerk, de vaste telefonieaansluiting of de internetaansluiting bij een instelling uitvalt of overbelast raakt.
Mobiel bellen via datanetwerk zou veel winst opleveren
Uit bovenstaande blijkt dat er behoefte is aan
- een netwerk om mobiel te bellen en
- een back-upnetwerk voor data en bellen.
Aangezien bellen eigenlijk gewoon een toepassing over data is, zien wij als datanetwerkspecialisten natuurlijk direct dat hier winst te behalen valt als we geen behoefte meer zouden hebben aan een inpandig 2G, 3G of VoLTE (4G-voice) netwerk! We zouden dan alleen hoeven na te denken over de efficiënte wijze waarop we een betrouwbaar, robuust uitgevoerd, inpandig datanetwerk moeten realiseren.
Oriënterend onderzoek naar de mogelijkheden
Om de toepassing “bellen” binnen de campusgebouwen, onderzoekscentra, ziekenhuizen en kantoren niet meer afhankelijk te laten zijn van mobiele netwerkinfrastructuren moeten we in staat zijn om via het wifi-netwerk te bellen zoals we gewend zijn. Alle studenten, medewerkers en bezoekers moeten dan kunnen bellen en gebeld worden op hun mobiele nummer van hun eigen provider. De vraag is: in hoeverre is dit al mogelijk? Hoe ver is de techniek en de markt? SURFnet heeft daarom aan Wifinity gevraagd een oriënterend onderzoek te doen naar deze materie, waarvan het rapport inmiddels beschikbaar is. Met het rapport willen we input geven aan de discussie over hoe we een toekomstvaste inpandige netwerkinfrastructuur moeten organiseren.
Rapport : Wi-Fi calling voor onderwijs – en onderzoeksinstellingen
bron : SURFnet, Maurice van den Akker